Skattjakt på skolan.

Seriöst, varför vill du göra det? Det är för nördar och du är väl inte en nörd?

Det kan vara kul + vill jag göra något annorlunda för en gångs skull. Du borde följa med, det kanske är kul.

Nej, jag vill inte.

Men seriöst, vad ska du göra då?

Vänta på dig.

Okej, du slipper. Jag kommer vara där inne 1 timme. Var snäll och ställ inte med något bus nu.

Det kommer jag inte. Lycka till.

Tack.

Också gick hon in i rummet och Ellinor var ensam. Men det bekymrade inte henne, Ellinor hade andra planer. Det var efter stängningsdags, alla elever hade tagit sig hem och efter-skolan-jobb var klara för dagen.

Ellinor hade hela skolan för sig själv och den var stor. Det fanns flera platser hon aldrig hade sett och platser hon hade hört talas om men aldrig varit själv. Det fanns rykten om att det fanns en skatt och rektorn har sagt att skatten bara är myt och legend men det tror Ellinor inte. Hon har en känsla att rektorn ljuger. Rektorn hade ljugit så många gånger för henne förut så att hon har tappar tron för rektorn.

Vart skulle hon börja någonstans? Hon bestämde sig för att tänka efter vilket hon inte var så bra på men hon försökte så gott hon kunde.

Men det tänkandet överbelastade hennes hjärta så mycket så att hon fick huvudvärk. Hon lade sig ner på golvet för att återhämta sig. När hon låg där såg hon något mycket märkligt. Det var text i taket. Det var svårläst för att det var så högt upp men Ellinor kunde precis läsa det.

Mugg.

Va? Varför står det mugg? Är detta ett skämt eller något?

Ellinor förstod ingenting. Hon bestämde sig för att sätta sig i sitt klassrum och tänka igenom det. Tack gode gud kunde Ellinor ta sig runt hela skolan och alla rum för att hon har skapat kopior av alla skolans nycklar. Hon tog upp nyckelknippan från sin ficka och provade nyckeln som såg ut att passa i nyckelhålet till sitt klassrum och det lyckades.

Hon låste upp, satte sig på sin stol och funderade. Men hon slutade fundera p.g.a. att hon inte är så bra på att tänka och tog sig en titt i klassrummet istället. När solen håller på att gå ner och ingen är där blir klassrummet en spännande plats. Hon ser geografikartan, katedern, den bortglömda jackan och frökens mugg.

Vänta, en mugg. Det stod mugg i taket det är kanske är den muggen som jag letar efter.

Hon gick till muggen och kollade i den. I muggen fanns ingenting.

Ah, kom igen. Min äventyrsinstint tog över, det står inget som kan leda till en lösning på denna gåta. Hon vände på sig med ett varv och råkade välta muggen som ramlade ner på golvet men den gick inte sönder.

(pust) Åh herre gud, tur att den inte gick sönder. När hon skulle ta upp koppen från golvet såg hon något märkligt på undersidan. 4 nummer. 2468.

Märkligt, varför står det nummer på undersidan? Jag ska ta reda på det efter att jag har lämnat koppen in i personalköket. Fröken gillar när man gör något för henne.

Ellinor gick ut ur klassrummet med kurs mor personalköket. När hon kom fram till köksdörren stannade hon till. Det var ett kodlås på dörrhandtaget. Ellinor tittade på kodlåset och tryckte in koden som fanns på koppens undersida. Det lyckades. Låset släppte. Dörrhandtaget trycktes ner av Ellinor och hon kom in i köket.

Väl där inne såg hon ingenting. Hon tände lampan och rummet blev ljust. Hon såg den vita diskmaskinen och såg att det var smutsig disk. Hon ställde in muggen i den och stängde luckan. Hon öppnade kylskåpet för att leta efter ledtrådar.

Hon tog fram en förpackning med mjölk och tog fram ett glas ur skåpet. Hon hällde upp ett glas mjölk och drack det men hon märkte att det var något annorlunda i munnen. Hon spottade tillbaka mjölken i glaset och såg en papperslapp. Hon tog upp papperslappen som var täckt i mjölk och saliv. Hon vek upp den och läste på den: kontor.

Kontor? Vilket kontor menar denna person? Det finns flera kontor på denna skola. Det är bäst att jag tar mig till kontorsvåningen.

Väl på kontorsvåningen tittade hon i varje för att hitta det som det var det hon letade efter. Hon öppnade dörren till ett kontor och tittade in i det. Hon såg en röd stol och märkte att det var enda röda stolen som fanns på kontorsvåningen.

Kanske det här är den rätta?

Hon gick till stolen och tittade på sätet. Det fanns ingenting av värde. Hon såg en nyckel som låg på bordet och tittade till höger. På sin höger såg hon ett skåp med en etikett med text på som var helt oläslig. Hon stoppade in nyckeln i nyckelhålet och vred om. Skåpet gick upp. Inne i skåpet hittade hon en massa mappar och förstod att detta var rektorn har alla elevers betyg.

Ellinor kollade igenom betygsskåpet och hittade en mapp med sitt namn. Hennes betygsmapp. Hon ville se vad hon hade för betyg i bild. När hon kollade stod det ingenting som gjorde henne glad. Dock blev hon förvånad när hon såg en lapp i betygsmappen som stod: titta upp.

Hon gjorde som det stod och såg ännu ett meddelande i taket. Denna gång stod det: ner.

Ner? Vad menas med det?

Jag ger upp, jag är uppenbarligen inte gjord för att leta efter skatter som inte ens finns. Hon gick ut ur rummet, ställde sig vid staketet som alla kontoren och arbetarna på skolan säkra. Hon gjorde ett (pust) och kollade ut över hela skolan. Det är spännande att vara uppe på kontorsvåningen. Se alla klassrum, alla skåpen och allting. Det är verkligen en stor skola.

Ellinor tittade ner för att se om såg dammråttorna som brukar dyka efter att städaren varit här och såg något på golvet. Ett meddelande som hon inte kunde läsa uppifrån men insåg vad den förra ledtråden betydde.

Så klart, jag ska ner. Jag ska ner, det var det som ledtråden betydde. När hon hade kommit ner läste hon meddelandet. Vakna! Stod det med små bokstäver.

Va? Vad menas det med det? Jag sover väl inte? När det var sagt vaknade Ellinor. Hon låg ner på golvet och såg sig sömnigt omkring. Hon var vid samma rum som hennes kompis Klara gick in i.

Var detta en dröm? Betyder det att den här skatten inte finns? Jag har slösat min tid.

Efter att Ellinor tänkte öppnades dörren och personer kom ut inklusive Klara. Klara såg Ellinor på golvet, ställde sig på knä, tittade på Ellinor och sade:

Kom igen Ellinor. Du har sovit klart nu, upp och hoppa. Vi ska härifrån.

På vägen ut ur skolan ville Ellinor att Klara skulle titta upp i taket för att Ellinor ville veta om det var en dröm. Klara såg ingenting och hon var förvirrad.

Vad exakt skulle jag se? Frågade hon.

Äh, inget speciellt. Ska vi till centrum och käka middag på Slamburger? Undrade Ellinor.

Den av oss som kommer sist måste ge vinnaren en dubbelburger.

Vänta, jag tror att jag glömde något, kan du vänta här några sekunder? Undrade Ellinor.

Okej, visst.

Väl vid dörren låste Ellinor upp och gick in. Hon hittade det hon glömt där hon lade sig ner när hon tänkte för mycket. Hon tittade upp i taket och såg något hon hade sett förut. Meddelandet som sade mugg. Hon tittade på det och log i 10 minuter. Sedan gick hon ut. Väl ute frågade Klara:

Vad tog sådan tid Ellinor?

Äh, inget speciellt. Nu springer vi.

Slut.